מחלות בשקים האנאליים, או הבלוטות האנאליות, הן שכיחות מאוד בקרב אוכלוסיית הכלבים והחתולים.
השקים האנאליים הם שני כיסים קטנים המצויים בשני צידיו הפנימיים של פי הטבעת, בין שני שרירים שתפקידם בריקון הצואה. השקים עטופים בשכבה של בלוטות זיעה (Sebaceous glands) שמפרישות נוזל בעל ריח אופייני (ומצחין). נוזל זה מצטבר בתוך השקים ומתנקז בשעה שהחיה מתרוקנת דרך צינורית קטנה שמובילה מהשק אל מחוץ לפי הטבעת.
התפקיד הפיזיולוגי של השקים האנאליים והנוזל המופרש מהם, הוא לציין נוכחות ולסמן טריטוריה. לפעמים כשהחיה לחוצה או מפוחדת יתנקז חלק מהנוזל החוצה. הבעיה מתחילה כאשר הנוזל לא מתנקז בצורה אופטימאלית ונותר בתוך השקים. זה קורה כאשר הצינורית המובילה את הנוזל החוצה נסתמת או מזדהמת ואז הוא נותר בתוך השק ולא מתנקז לבחוץ. לבסוף נוצר אבצס כואב (כיס מוגלתי) שמתפוצץ החוצה דרך חור לא רצוי בעור.
סיבות למחלות בבלוטות האנאליות:
- בעיות בדרכי עיכול
- צואה רכה ושלשולים
- אלרגיות (כולל אטופי)
- מנח אנטומי לקוי
- זיהומים
- גידול (Adenocarcinoma)
"מחלות בשקים האנאליים הן שכיחות מאוד בקרב אוכלוסיית הכלבים והחתולים."
סימני מחלה:
- גרירת טוסיק על הרצפה
- ליקוק אינטנסיבי של פי הטבעת
- הפרשות דמיות מפי הטבעת
- חוסר תיאבון ומצב רוח ירוד
- חוסר מנוחה
- קושי במתן צואה
טיפול:
- ניקוז ושטיפת הצינורית והבלוטה.
- חיטוי האזור הדלקתי
- מתן אנטיביוטיקה
- תזונה עשירה בסיבים
- ניתוח להסרת הבלוטות
האם הבעיה עלולה לחזור?
כן. כלבים עם משקל עודף נוטים ליותר בעיות בבלוטות האנאליות בגלל הקושי לנקזן. הצטלקויות ברקמה הפנימית של השקים עקב חסימות חוזרות ונשנות, גורמות להצרות הצינוריות ומקשות אף יותר ביכולת הבלוטה להתרוקן ובכך לחזרתיות הבעיה בתדירות גבוהה יותר. בנוסף, ניקוזים תכופים בשגרה מעודדים את הבלוטה לייצר יותר נוזל ובכך להתמלא מהר יותר.
"כלבים עם משקל עודף נוטים ליותר בעיות בבלוטות האנאליות."
האם השקים האנאליים נחוצים לבעל החיים?
השקים האנאליים מייצרים נוזל פרומוני שתפקידו בסימון טריטוריה. בחיות בית התנהגות פיזיולוגית זו אינה נחוצה ולכן הסרתם לא תגרום לבעיה בריאותית.
סיכונים בניתוח להסרת השקים האנאליים:
זוהי פרוצדורה עדינה הדורשת יידע כירורגי ואנטומי מכיוון שבאזור פי הטבעת שרירים ועצבים האחראיים על שליטה במתן צרכים. תופעה שכיחה לאחר הניתוח היא צואה רכה או חוסר שליטה במתן צואה. תופעות אלה מסתדרות תוך פרק זמן קצר של אחד עד שלושה שבועות. זה קורה בגלל שהעצבים השולטים על הספינקטר (שריר שתפקידו כיווץ פי הטבעת) נמצאים עמוק ברקמות וכאשר הדלקת בשקים האנאליים מתקדמת לעתים אין מנוס מלפגוע בעצבים אלו בזמן הניתוח. ברוב המקרים, העצבים מחלימים ללא טיפול נוסף. במקרים נדירים, נפגמת השליטה על מתן צואה. לחיות עם דלקות כרוניות ניתוח הוא הפתרון הטוב ביותר להקלה על הכאב ולהגברת איכות חייהן.
כמו בכל פרוצדורה הנעשית תחת הרדמה כללית קיימים סיכונים אפשריים. לצורך מזעור סיכונים אלה מתבצעות בדיקות ונעשים השיקולים הנחוצים לפני הכניסה לניתוח.
"לחיות עם דלקות כרוניות ניתוח הוא הפתרון הטוב ביותר להקלה על הכאב ולהגברת איכות חייהן."
בעיות אחרות הנלוות לשקים אנאליים:
אצל כלבים מבוגרים תתכן התפתחות גידול בבלוטות האנאליות הנקרא אדנוקרצינומה (Adenocarcinoma) ולכן בדיקות שגרתיות אצל וטרינר יכולות לעלות על בעיה זו ובעיות אחרות שהוזכרו במאמר.
Comments