top of page

שאלות ותשובות

מתי לחסן גור?

גורי כלבים וחתולים הם במיוחד פגיעים יותר בחודשים הראשונים של חייהם. בתקופת הינקות, שנמשכת עד כחודשיים, הגורים יונקים חלב מהאם, דרכו הם מקבלים נוגדנים החשובים להם בשלבים קריטיים אלו. לאחר כחודשיים, רמת הנוגדנים בדמם יורדת וזה השלב שבו כדאי לחסן אותם. ללא חיסון, גור הכלב או החתול עלולים להיחשף למספר פתוגנים קטלניים. 

 

פרוטוקול חיסונים:
גור כלבים:
חיסון משושה ראשון- 6-8 שבועות

חיסון משושה שני- 9-11 שבועות

חיסון משושה שלישי- 12-13 שבועות

בגיל 12 שבועות על פי החוק בישראל על הגור לקבל חיסון נגד כלבת.

 

* רוטוויילר, דוברמן, דוברמן פינצ'ר ופינצ'ר רגישים יותר משאר הגזעים ולכן כדאי לתת להם סדרה של 4 חיסונים.
 

גור חתולים:

חיסון מרובע ראשון- 7-9 שבועות

חיסון מרובע שני- 11-14 שבועות 

מתי לחסן נגד תולעת הפארק?

חיסון ראשון- בגיל 4 חודשים

לאחר מכן- אחת לחודשיים-שלושה. 

למידע נוסף על תולעת הפארק לחץ כאן 

מצאתי גור חתולים בן כמה ימים, מה כדאי לעשות איתו?

אם יש באפשרותך לטפל בגור בתקופה הקריטית הזו של חייו, יש לקחת בחשבון שהגור זקוק לתשומת לב רבה ולטיפול. בחודש הראשון לחייו, הגור מקבל את כל צרכיו מהאם. הוא יונק ממנה במרבית היממה, מתחמם דרכה ועושה את צרכיו באמצעותה. ללא טיפול מסור, כאשר האם אינה נמצאת בסביבה, הסיכויים של הגור לשרוד הם אפסיים.

1. האכלה: חשוב להאכיל כל לשעתיים בשבוע הראשון לחייו. תחליפי חלב לגורי חתולים ניתנים לרכישה בכל חנות חיות ולרוב במרפאות וטרינריות פרטיות. יש לתת את החלב באמצעות בקבוק המיועד לגורי חתולים או דרך מזרק דק, באטיות רבה כדי להימנע משאיפת החלב!

חשוב לציין שחלב פרה או כל חלב אחר אינו מתאים לגורים, ויש להימנע מהשימוש בו מכיוון שהוא אינו מכיל מספיק מרכיבים החשובים להתפתחותו והישרדותו של הגור, ומשום שהוא עלול לגרום לשלשולים ואף לחסרים תזונתיים משמעותיים. 

בשבוע השני אפשר להאכיל אחת לשלוש עד ארבע שעות, בהתאם לצורכי הגור, ועד לשלב הגמילה לרדת בתדירות ההאכלות לפי הצורך. בגיל 4 שבועות ניתן להתחיל לשלב את ההאכלה ביחד עם מזון רך, כמו קופסאות שימורים לגורים או לבוגרים, ולהפסיק עם תחליף החלב. תוך כמה ימים אפשר לערבב עם המזון הלח מזון יבש לגורי חתולים עד לגמילה מוחלטת, שבד"כ מתרחשת בגיל חודש וחצי- חודשיים. 

2. שמירה על חום הגוף: גורים מתקשים בשמירה על טמפ' גוף בגלל מנגנונים לא מפותחים ולכן הוא חייב לקבל חום ממקור חיצוני. לשם כך יש לשים את הגור במקום סגור, מרופד ואף מחומם באמצעות כרית חימום המבודדת ע"י שמיכה או בד דק.

3. צרכים: גור החתולים אינו מסוגל לעשות את צרכיו לבדו בחודש הראשון לחייו. על מנת לעזור לו לעשות זאת, יש לקחת חתיכת צמר גפן רטוב ולגרות את אזור פי הטבעת ואיבר המין בתנועות סיבוביות ומהירות עד להשתנה ולמתן צואה. את הפעולה הזאת כדאי לבצע לפני האכלה כדי לרוקן את השלפוחית ולמנוע אי נוחות או קושי בהשתנה לאחר מכן. בגיל 3 שבועות אפשר להתחיל להרגילו לארגז חול קטן על ידי גירוד קצר של כפות הרגליים בחול.

מדוע לבחור בביקור בית?

ישנן מספר סיבות להבאת וטרינר לבית הלקוח לצורך חיסונים או בדיקה:

1. סביבה טבעית ורגועה המייצרת קשר חזק של הווטרינר עם החיה      ובעליה.

2. נוחות- הגעה למרפאה נייחת תלויה במספר גורמים בניהם התניידות, תנועת רכבים, המתנה במרפאה עד לקבלת החיה וזמן שמתבזבז. בכך שווטרינר מגיע לבית הלקוח, אין צורך בהמתנה ארוכה ובנוסף החיה מקבלת יחס אישי רב ופרטיות ללא הפרעות ולחצים של לקוחות אחרים. 

3. מינימום חשיפה לגורמים זיהומיים- לעתים הגעה למרפאה כרוכה בחשיפה של בעל החיים עם חיות אחרות השוהות במרפאה, במיוחד כשמדובר בחיות לא מחוסנות, כמו גורים צעירים. ההגעה שלי לבית מצמצמת למינימום את הסיכוי לתחלואה. 

4. המתת חסד ביחד עם המשפחה, באווירה רגועה ומחבקת

5. חיות מבוגרות המתקשות בתנועתיות והתניידות.

מתי לתת טיפול נגד תולעים?

גור כלבים: לפי הפרוטוקול גור כלבים יקבל תילוע ראשון בשבוע השני לחייו ולאחר מכן כל שבועיים עד לגיל 8 שבועות. בגיל 12 ו- 16 שבועות יקבל שני תילועים נוספים ולבסוף אחת לחצי שנה. לרוב, בעלים אינם מודעים לכך ובמעמד חיסון המשושה הראשון מקבל הכלב תילוע ראשון ולאחר 10 ימים תילוע שני.

גור חתולים: לפי הפרוטוקול תילוע ראשון ניתן בגיל 3 שבועות והשאר כל שבועיים עד גיל 9 שבועות. לאחר מכן בגיל 12-17 שבועות ושוב אחת לחצי שנה. בפועל, כמו אצל כלבים, בזמן חיסון המרובע הראשון הגור מקבל תילוע ראשון ולאחר 10 ימים תילוע שני. 

בחיים הבוגרים של הכלב והחתול מומלץ לתת טיפול מונע נגד תולעים אחת לחצי שנה. במידה ונראות תולעים בצואה לפני מועד התילוע השגרתי, ניתן לתת טיפול מוקדם יותר ולאחר 10 ימים תילוע נוסף.

מתי כדאי להביא את החיה שלי לבדיקה אצל וטרינר?

 

 
- לצורך בדיקה ראשונית של גור בשבוע הראשון בבית החדש.
- למתן חיסונים שגרתיים ושיבוב של גורים.
- לשם בדיקה רפואית כאשר הכלב או החתול אינם מרגישים טוב      (תיאבון ירוד, הקאות, שלשולים, חום, צליעה, שיעולים, דלקות אוזניים, דלקות עיניים וכדומה).
- לייעוץ לפני טיפול שיניים.
- לבדיקה של גידולים עוריים.
- לביקורות שגרתיות של חיות עם בעיות כרוניות.
- כאשר עוברים מווטרינר אחד לאחר וכשעושים העברת בעלות מבעלים קודם לחדש.

האם כדאי לעשות חיסון נגד שעלת?

שעלת מכלאות (Kennel cough) היא לרוב מחלה קלה של מערכת הנשימה העליונה, המתבטאת בשיעולים יבשים (לעתים כואבים), ניסיונות פליטה והתעטשויות. המחלה נגרמת ע"י חיידק בשם בורדטלה ברונכיספטיקה (Bordetella bronchiseptica), או שילוב של חיידק זה עם וירוס/ים אחרים כגון וירוס ההרפס, פראאיפלואנזה, אדנוירוס וכלבלבת.

המחלה עוברת בדרך טיפתית כאשר כלבים נמצאים במגע ישיר האחד עם השני. זוהי מחלה מדבקת מאוד ולכן על בעלי כלב שנדבק ואובחן בשעלת לדאוג שיהיה במינימום אינטראקציה עם כלבים אחרים למשך 10 ימים לפחות. לרוב, זוהי מחלה שאינה מסכנת חיים, אך במקרים נדירים, ללא טיפול ראוי, עלולה המחלה לנדוד למערכת הנשימה התחתונה ולהתפתח לדלקת ריאות.

הטיפול בשעלת, באם לא חולף לבד, מצריך מתן אנטיביוטיקה. 

השם שעלת מכלאות הגיע מנפיצותה של המחלה בפנסיונים או במכלאות של כלבים. כיום ידוע שבשעלת נדבקים גם כלבים שלא היו במקומות אלה, אלא בכל מגע עם כלב חולה. גם בגינות כלבים או בבתים בהם יש יותר מכלב אחד.  

קיים חיסון הניתן אחת לשנה, בטרם כניסה לפנסיון או כאשר הכלב מצוי באופן קבוע במקום בו ישנה התקבצות גדולה של כלבים (בתי גידול/אילוף). תופעת הלוואי השכיחה של החיסון הנה סימני מחלה קלים שחולפים תוך יומיים והיו הופכים לקשים וארוכים יותר ללא החיסון. 

bottom of page